Hvordan viser PTSD sig

Det typiske psykiske traume hos veteraner er PTSD, eller Post Traumatic Stress Disorder, som kan vise sig på et utal af måder. Herunder har vi samlet en række udsagn fra medlemmerne af kone-/kæreste-netværket, da vi spurgte dem hvordan deres respektive mænds PTSD viser sig:

 • Kun egne behov for øje
 • Vågner gennemblødt af sved næsten hver morgen
 • Jeg har oplevet hans søn sige til mig når far bliver stresset/sur: “Det er okay – Jeg vil bare ikke være til besvær for far”
 • Min kæreste siger; jeg kan jo ikke noget, ikke engang en rigtig uddannelse, da det eneste jeg er uddannet som, er at slå mennesker ihjel.
 • Han kan blive dårlig hvis nogle børn har leger med sten og lagt dem i en bunke. Han kan ikke have høje lyde og brag, er straks på vagt, og skal vide hvor flugtvejene er, lige meget hvor vi er, og så skal han kunne se den, f.eks. på en restaurant, skal han sidde med ryggen mod en mur, så der ikke kan komme nogen bagfra.
 • Jeg har hørt min mand sige “Alle dem jeg holder på denne måde, de dør” en aften, hvor vi havde gæster, og hans dæmoner pludselig dukkede op midt i hyggen. Han havde hænderne på hovedet af en kvindelig gæst. Han havde ingen kontakt med sine omgivelsers normer, og virkede skræmmende på vores gæster.
 • Her lever jeg med 2 mænd. Ham den skønne jeg mødte for 27 år siden og ham den mærkelige, indadvendte, opfarende, styrende, kontrollerende, irettesættende diktator som kom hjem fra krigen for 25 år siden. Heldigvis har behandling og hans egen vilje til at få det bedre hjulpet så meget at det hele er blevet meget nemmere selvom at han har det skidt og ofte sover dårligt.
 • At tage tøj på kan være en stor og umulig opgave.
 • At han lettere bliver sur og udadreagerende.
 • At han starter en masse projekter op på én gang, men aldrig får den færdiggjort – garagen er halvt ryddet op, noget af vasketøjet er vasket, køkkenet er halvt ordnet, hækken er halvt klippet, græsset er delvist slået.
 • At der er ting vi ikke taler om hjemme, oftest ting, der stresser ham, og som han ikke direkte kan gøre noget ved, eks. bolig, økonomi, men også ting som han har dårlig samvittighed over, f.eks. hundetræning.
 • Overraskelser er helt udelukket
 • Jeg er den der modtager hans indre kaos i form af nedgørelse, vrede, svigt og trusler. Selvmordstrusler. Trusler om bål og brand. Men han synes ikke selv at han fejler noget…
 • Han har isoleret sig meget og har kun et enkelt godt venskab tilbage, hvor han før i tiden havde mange.
 • Han lider under stort koncentrationsbesvær og er generelt meget utålmodig
 • Vores piger kan ikke spontant have legekammerater med hjem
 • Her lever jeg med 2 vidt forskellige mænd. Den første mand, er så omsorgsfuld, kærlig, betænksom og vildt sympatisk. Den anden mand, er den koldeste skid jeg kender, så følelseskold, ligeglad med alt og alle, “kan ikke noget, vil ikke noget”.
 • Afviser alle former for kærtegn og sex
 • Min mand kan ikke huske når han har lovet mig noget.
 • Min mand, som gik op i sit udseende inden han blev sygemeldt, har taget 70 kg på, på 4 år – han magter ikke at gøre noget ved det, selvom han får det endnu værre af at være blevet fed.